![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj38r_XX7JfFfZHp0Qd4Xb2ga98EtIp2ABMCYheTbllV4E_gw4lGFvvoGLhY9BwjEngOIswH0bXuURS_K_uvHn0oyruz3VQbQolSjTJHbt6WXFtH8XM9UV2M12NffbckhBysBWdpBlyHxQ9/s640/%2523blogniedoczynnej.png)
- Oto pierwszy pomysł na zdrowe śniadanie. Kaszka orkiszowa na mleku z borówkami i płatkami migdałów. Oczywiście borówki możemy zastąpić innymi owocami, tak samo jak płatki migdałów. Zamiast nich możemy dorzucić słonecznik, płatki kokosowe itp. Możemy też użyć kaszy mannej.
Przygotowanie jest banalne i szybkie. Kiedy mleko (około szklanki) się zagotuje wrzucamy 3-4 łyżki kaszki orkiszowej i mieszamy aż uzyskamy konsystencję budyniu. By uniknąć grudek można odlać do szklanki trochę mleka, rozpuścić w tym kaszkę i dopiero wlać do reszty w garnku.
Składniki: szklanka mleka, borówki (szklanka), płatki migdałowe (około łyżki), kaszka orkiszowa manna (4 łyżki)
444 kcal (białko: 16 g; węglowodany: 69 g, tłuszcze: 11 g)
- Jeśli chcemy śniadanie bardziej wytrawne, to proponuję omlet warzywny. Kroję warzywa i mogą być to różne kombinacje. Na zdjęciu użyłam cebuli,marchewki, pomidora, pietruszki. Można również użyć pieczarek, szpinaku, brokułów itd. Podsmażam je na oleju kokosowym, żeby były bardziej miękkie (zaczynam od marchewki, która jest najtwardsza). Potem bełtam jajko, doprawiam pieprzem i solą i wylewam na patelnię zalewając warzywa. Przykrywam patelnię i czekam aż jajko się zetnie. Można podać na chlebie pełnoziarnistym.
![]() |
Przepraszam za mało estetyczne zdjęcie, ale nie zawsze robię je z myślą o publikacji ;) |
405 kcal (białko: 20 g; węglowodany: 31 g, tłuszcze: 22 g)
- Tosty z dżemem i kakao to moje śniadanie zwykle na zły dzień. Kiedy wiem, że na uczelni będzie kiepsko pocieszam się właśnie tym posiłkiem. Robię kakao, a na patelni rozpuszczam olej kokosowy (nierafinowany) i robię grzanki, które później smaruję domowej roboty dżemem.
588 kcal (białko: 21 g; węglowodany: 84 g, tłuszcze: 19 g)
- Serek biały na wytrawnie to moja kolejna propozycja dla Was. Idealnie sprawdza się również jako białkowa kolacja. Twaróg ucieram z jogurtem naturalnym, doprawiam, dodaję starty ogórek oraz szczypiorek. Jem z pieczywem pełnoziarnistym. Można też wykonać go w wersji na słodko, a mianowicie mieszając serek z jogurtem naturalnym i miodem.
Składniki: 2 duże kromki chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 70 g twarogu, 1 ogórek, szczypiorek
479 kcal (białko: 28 g; węglowodany: 55 g, tłuszcze: 15 g)
- Ostatnia na dzisiaj propozycja to coś pomiędzy śniadaniem a drugim śniadaniem. Jest dosyć lekkim posiłkiem, a raczej przegryzką, więc bardziej widzę go w tej drugiej roli. Ale jogurt przekładaniec jest czymś naprawdę pysznym. Jogurt naturalny przekładamy płatkami owsianymi (lub innymi które akurat posiadamy) oraz owocami (ja użyłam borówek, bo akurat zaczął się na nie sezon). Na wierzch posypałam wszystko płatkami kokosowymi.
Składniki: 6 łyżek płatków owsianych i 6 łyżek jogurtu naturalnego (po trzy na warstwę), pół szklanki borówek, 2 łyżeczki płatków kokosowych
To na dzisiaj tyle, mam nadzieję, że komuś podsunęłam pomysł na jakieś zdrowe śniadanie. To tylko nieliczne z moich propozycji, ale postanowiłam rozłożyć ten post na części, by nie zajmował zbyt dużo miejsca. Kolejna część już niebawem. A może Ty podzielisz się ze mną swoim ulubionym śniadaniem?
0 komentarzy:
Prześlij komentarz